Onze koffielanden

Brazilië

De Braziliaanse bonen in onze eigen koffieblend komen van de familie Dutra, die in de heuvels van Sao Joao do Manhuaçu (aan de oostkust) al meer dan 50 jaar koffieplantages hebben. Het klimaat, de bodem en hoogte (800 tot 1150 meter boven zeeniveau) zorgen voor een uitgebalanceerde koffieboon, die zowel kwalitatief als qua duurzaamheid als een van de beste van Brazilië wordt gezien.

Walter en Ednilson Dutra (zonen van oprichter Zeca) bezitten in totaal 5 koffieplantages en hebben bijzonder veel oog voor de natuur. 35 tot 40 procent van de grond wordt nog steeds beschermd, waardoor de oorspronkelijke flora en fauna behouden blijft. Bovendien zijn er ‘groene gordijnen’ gemaakt rondom de boerderijen, die bescherming bieden tegen de harde wind en ongedierte.

Smaak

De Braziliaanse bonen behoren tot de variëteit 'Red and Yellow Catuaí' en voegen smaaktonen toe van chocola en mout.

Costa Rica

Costa Rica staat bekend als één van de beste koffielanden op de wereld. Hoe dat kan? Het land begon als eerste in Midden-Amerika met het verbouwen van koffie en heeft de ideale groeiomstandigheden voor koffieplanten.

In Costa Rica is het bij wet geregeld dat er alleen Arabica koffie wordt verbouwd. Dat is de betere en meer winstgevende boon. Het is illegaal om Robusta, de andere ‘koffiefamilie’, te planten. Voor onze koffieblend gebruiken we de Solariego, een afstemmeling van de Arabica.

Smaak

De Solariego zorgt in onze eigen koffieblend voor de juiste balans, zodat u elke keer weer kunt genieten van een goede kop koffie.

Ethiopië

Uit Ethiopië, het land waar de koffieplant vandaan komt, halen we de Walichu Wachu. De bonen komen van koffieboeren uit Guji en behoren tot de beste die we in huis hebben. Dat heeft vooral te maken met het unieke gebied in het noordwesten van Ethiopië en de hoogte (2200 meter) waar de koffieboerderijen zich bevinden.

In Ethiopië is het gebruikelijk dat koffieboeren, die meestal kleine stukken land bezitten, hun oogst inleveren bij een regionaal ‘koffie wasstation’. Daar worden de bonen vervolgens gedroogd en verkocht. Het is daarom moeilijk te zeggen van welke koffieboer de bonen precies komen.

Smaak

De Ethiopische bonen behoren tot de variëteit 'Bourbon'. Deze hebben een sterke bessengeur en fruitige, chocola-achtige smaak.

Rwanda

De koffiebonen uit Rwanda komen van het ‘wasstation Simbi’, dat is gelegen in de heuvels van Huye — een van de acht districten uit de zuidelijke provincie van Rwanda. Het regionale wasstation heeft al twee keer de ‘Cup of Excellence’ gewonnen in het Afrikaanse land.

Zoals gebruikelijk in veel Afrikaanse landen leveren 250 kleine, lokale boeren hun oogst in bij het wasstation. Daar houden zich 85 mensen, van wie 80 procent vrouw, bezig met het drogen en verwerken van de oogst. Vervolgens worden de bonen gedistribueerd over de wereld.

Smaak

De koffiebonen uit Rwanda (Bourbon) hebben tonen van zoethout en voegen een heel frisse volle smaak toe aan onze eigen blend.